Voedselkeuzelogo onder de loep: de Nutri-score

Vorige maand is er in België een nieuw voedselkeuzelogo geïntroduceerd. De 'Nutri-Score' moet onze zuiderburen helpen bij het maken van een bewuste gezonde keuze. Voedingsmiddelen krijgen volgens dit systeem een label van A- (groen) tot en met E- (rood). Opvallend verschil met de eerder besproken Britse variant is dat de Nutri-score rekening houdt met zowel negatieve- als positieve elementen.

Door Imke Houben

Algoritme

Het klinkt ingewikkeld, maar het gebruikte algoritme blijkt een vrij eenvoudig systeem van optellen en aftrekken. Belangrijk voordeel aan de Nutri-score is dat niet enkel de ongezonde voedingsstoffen en -middelen worden meegenomen zoals totale suikers, verzadigde vetzuren, zout en calorieën/energie. Ook de meer positieve zoals fruit, groenten, vezels en eiwitten worden in kaart gebracht. Het algoritme van de Nutri-score leidt zodoende tot een som van positieve en negatieve elementen, wat resulteert in een score van -15 tot +40.

In één oogopslag

Verschil met andere soortgelijke systemen is dat de Nutri-score in één oogopslag duidelijk maakt hoe een product scoort op gezondheid. Bij het Britse voedselkeuzelogo kan een label zowel een groene als rode kleur hebben, aangevuld met cijfers over de specifieke voedingswaarden. De Nutri-score is eenvoudiger en geeft meteen duidelijkheid, maar geen context. Een nadeel is dus dat de consument niet kan zien waarom een label groen of rood is.

Discussie in Nederland

De invoering van de Nutri-score zal ook in Nederland de discussie over voedingswaardelabeling weer doen oplaaien. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze manier van het informeren van goed werkt en dat consumenten positief zijn over een invoering hiervan.

•      71% van de Nederlandse consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo. 

En:

·       51% geeft voorkeur aan het Britse Verkeerslichtlogo;

·       29% kiest voor de Nutri-score;

·       8% geeft voorkeur aan het Scandinavische Keyhole logo.

Eén Europees systeem

Er zijn in Europa verschillende voedingswaardelabels in gebruik. Uiteindelijk is het voor de levensmiddelenindustrie het gemakkelijkst als er consensus ontstaat voor één Europees systeem, zodat zij één internationale verpakking kunnen hanteren. Aan elk systeem zitten voor- en nadelen, maar in ieder land een ander systeem is het minst gunstig.

Wie doet er mee?

Hoewel deelname aan de Nutri-score vrijwillig is, hebben verschillende retailers waaronder Colruyt en Delhaize al aangegeven mee te willen doen. Verwachting is dat merkfabrikanten volgen. In Frankrijk is de Nutri-score al in 2017 ingevoerd. Uit een bezoek aan Auchan supermarkt blijkt dat vooral de huismerken van de bekende retailer een Nutri-score gebruiken. Merkartikelen met een Nutri-score zijn daar nog nauwelijks te vinden.

Ook voordeel voor merkfabrikanten

Toch denk ik dat ook merkfabrikanten baat hebben bij de Nutri-score. Wanneer je als producent inspanningen doet om je product te optimaliseren op voedingswaarde, zijn er niet veel mogelijkheden dit te laten zien op je etiket: een minder zout/ suiker claim mag pas bij een flinke reductie (30%), terwijl een kleinere, toch ook significante reductie tot een groenere Nutri-score kan leiden.

Voedingswaarde advies op maat

Het lijkt steeds aannemelijker dat er ook in Nederland een kleurensysteem voor voedingswaarden gaat komen. U wilt hier als producent of voedselmerk goed op voorbereid zijn. QM intelligence en Foodimpact maken voor u een voedingswaarde-advies op maat. Zo krijgt u inzicht in waar u staat ten opzichte van andere producten en welke stappen u kunt zetten om uw product op voedingswaarde te optimaliseren.