Zo bereid je je voor op de komst van een voedselkeuzelogo

Vóór het einde van het jaar kiest staatssecretaris Blokhuis een nieuw voedselkeuzelogo. Een front-of-pack embleem op ieder voedselproduct in de supermarkt dat consumenten helpt bij het maken van een gezondere keuze. Er staan drie logo’s op de nominatie om in Nederland te worden geïntroduceerd met ieder een eigen methodiek. De Consumentenbond, Albert Heijn, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en verschillende voedselproducenten pleiten voor de Nutri-score, terwijl andere producenten als Coca-cola begint dit jaar al een verkeerslichtlogo op hun verpakking hebben staan. De komst van een nieuw voedselkeuzelogo is voor ieder voedselmerk een belangrijk moment. Wat betekent welk voedselkeuzelogo voor de beoordeling van uw assortiment? En hoe speel je in op de komst van deze nieuwe gezondheidsgraadmeter in de supermarkt?


Na de tegenvallende resultaten van ‘de vinkjes’, gaat de overheid deze keer niet over één nacht ijs. Na de zomer van 2019 - uiterlijk aan het einde van het jaar - komt Blokhuis met de resultaten van een consumentenonderzoek naar de introductie van een nieuw voedselkeuzelogo. Op basis van de bestaande logo’s uit Groot-Brittannië (verkeerslicht), Frankrijk (Nutri-score) en Zweden (keyhole) wordt beoordeeld welk logo de consument het beste informeert. Ieder logo heeft een eigen methodiek en focus.

De beslissing voor een specifiek logo zal onherroepelijk tot discussie leiden; er zijn altijd producten waarbij de score onlogisch uitpakt. Desalniettemin is de keuze voor een breed gedragen logo belangrijk voor de gezondheid en het vertrouwen van de consument. Om er voor te zorgen dat je als producent weet wat er komen gaat, helpt het om inzicht te hebben in wat de drie keuzelogo’s precies betekenen voor uw assortiment. Welk product scoort goed ten opzichte van concurrenten en door welke productverbeteringen scoort mijn product net een beetje beter?  

Voedselkeuzelogo’s op een rij

verkeerslichtlogo-gb_1200x800.jpg

Het verkeerslicht

Het verkeerslichtlogo is heel transparant: het laat naast een indicatieve kleur, kwantitatief zien hoeveel suiker, zout of (verzadigd) vet het product bevat. Wel is het lastiger om als consument in één oogopslag producten met elkaar te vergelijken.

1000px-Nutri-score-C.svg.png

Nutri-score

Het voedselkeuzelogo werkt ook met een indicatieve kleur waardoor het wél in een oogopslag laat zien of een product past in een gezond voedingspatroon. Een groene A is de beste score, een rode E het minst. De score komt tot stand uit een een optelsom van positieve én negatieve eigenschappen van het product. De Nutri-score is niet zo transparant als het verkeerslichtlogo en wijkt op belangrijke punten af van de Schijf van Vijf. Lees meer over de Nutri-score in onze eerdere blog.

nøkkelhullet.jpg

Keyhole

Het Keyhole-logo is gebaseerd op de Schijf van Vijf (en dus in lijn met de nationale voorlichting). Hiermee is ook direct het belangrijkste voordeel van dit logo benoemd. Het belangrijkste nadeel is de zichtbaarheid; door de strenge criteria van de Schijf van Vijf zijn er weinig producten die in aanmerking komen voor het logo.

Inzicht in wat komen gaat

De kwalitatief hoogstaande Questionmark-database biedt voedselproducenten een kans om nu al inzicht te krijgen in wat welk logo voor uw producten betekent. Van maar liefst 64.000 actuele voedselproducten bezit de stichting de voedingswaarden waardoor het gemakkelijk de toekomstige richtlijnen kan toepassen op uw producten. QM intelligence heeft als enige het unieke recht om deze data te gebruiken om voedselmerken te helpen bij het gezonder en duurzamer maken van hun assortiment. Benieuwd naar wat bijvoorbeeld de Nutri-score betekent voor de beoordeling van uw assortiment ten opzichte van het assortiment van concurrenten? En welke stappen u kunt nemen om je producten nog gezonder te maken? Wij maken dat graag voor u inzichtelijk!