Hoe productvergelijkingen voedselfabrikanten helpen

Stichting Questionmark en zusterbedrijf QM intelligence hebben een gemeenschappelijk doel. Beide zetten ze zich in voor een duurzamer en gezonder voedselaanbod.  QM intelligence faciliteert met behulp van concrete oplossingen voedings-fabrikanten bij het verbeteren van hun assortiment. Stichting Questionmark stimuleert de consument om goed geïnformeerd te kiezen voor gezondere en duurzamere voedingsproducten. De QM-wijzer is een van de middelen die Questionmark inzet om de consument te helpen een bewustere keuze te maken. 

Het verhaal achter de QM-wijzer

Aan de hand van de openbare etiketdeclaraties bepalen de onderzoekers van Questionmark de belangrijkste gezond- en duurzaamheidsissues van een specifieke productgroep.  Zo is bij kant-en-klare tomatensoep zout een belangrijke punt van aandacht; daarom krijgt zout een weging van 50% terwijl suikers en keurmerken beide 25% procent wegen. Het productassortiment van de grootste Nederlandse supermarkten worden op basis van deze variabelen met elkaar vergeleken met een QM-wijzer als resultaat. 

Niet activistisch maar constructief

Questionmark is geen campaigning organisatie. Questionmark koopt geen media in met als doel om bedrijven publiekelijk te ‘shamen’ of te schaden. Boycots, actievoeren en petities maken evenmin onderdeel uit van hun instrumentarium. Met het publiceren van haar productvergelijkingen wil Questionmark fabrikanten belonen voor hun inspanningen voor een gezond en duurzaam product, of juist prikkelen om producten verder te verbeteren. De QM-wijzers publiceert Questionmark via eigen kanalen en biedt ze aan bij landelijke media, die hier vervolgens zelf een interpretatie op los laten. Questionmark deelt de QM-wijzers ook, meestal vooraf, met de betrokken voedselfabrikanten.

Hoe productvergelijkingen voor je werken

Struik is voortdurend bezig met het verbeteren van haar producten. Toch heeft de QM-wijzer ons aan het denken gezet en gaan wij onderzoeken of onze maaltijdsoepen ook zonder toegevoegde suikers kunnen.
— Inge van Dijk, brand manager van Struik Food Europe

Wanneer je als fabrikant slecht scoort in een productvergelijking is dit natuurlijk niet prettig. Anderzijds liggen er juist ook kansen. De vergelijkingen vertellen je waar je product staat ten aanzien van concurrenten en waar als fabrikant nog winst te behalen valt. Enorm relevante management informatie waar je je voordeel mee kunt doen. 

Ook wanneer je als fabrikant minder goed scoort is het interessant om een QM-wijzer te delen. De publicatie is een goede aanleiding om uit te leggen waarom je merk voor- of achterloopt, en wat de ambities zijn. Lees hier het voorbeeld van Struik Foods Europe.

Laat je horen

QM intelligence en Questionmark staan voor transparantie, maar ook voor dialoog. Heb je vragen over de QM-wijzer, de gebruikte data, de scoringsmethode of de aanpak van QM intelligence of Questionmark? Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en opmerkingen. Zo werken we samen aan een steeds gezonder en duurzamer voedingsaanbod.