Jaarprijs Goede Voeding: het QM intelligence juryrapport

Door Imke Houben

AH_Verse_pureersoep_pompoen_wortel_250px.jpg

Maza’s houmous met 50% minder zout, het pureersoeppakket van Albert Heijn/ Koninklijke Vezet of de Veggie shoarma reepjes van Jumbo? Op donderdag 5 april werd tijdens het Food Future Event de Jaarprijs Goede Voeding 2018 uitgereikt. Een prijs voor het product dat het meeste bijdraagt aan het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De pureersoep won. Terecht?  

Veggie shoarma is een prachtig product. Een stuk duurzamer dan een alternatief van dieren, maar gezonder is het niet. Zoals bij veel vleesvervangers bevat ook deze plantaardige shoarma een hoog percentage zout. Hiermee draagt Jumbo wel bij aan een duurzamer, maar niet aan gezonder eetpatroon.

Ook houmous heeft een ambivalente verhouding met zout. Juist daarom is een variant met 50% minder een mooie verbetering. De grote vraag is waarom Maza deze zoutreductie niet toepast op hun reguliere assortiment? Het Voedingscentrum, maar ook de Nierstichting adviseren om je zoutconsumptie met 33% te reduceren en niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Om dat te realiseren zullen dus álle producten fors in zoutgehalte omlaag moeten en is een minder zoute variant niet direct een oplossing.

Het product dat de consument daadwerkelijk aanzet tot gezonder eten is de pureersoep. Veel groenten, weinig zout en makkelijk te bereiden. Een terechte winnaar wat mij betreft. Gefeliciteerd!

 

Voedingswaarde-advies op maat

Bent u benieuwd hoe uw product ten opzichte van uw concurrenten scoort of hoe u uw assortiment kunt verbeteren? Samen met social venture QM intelligence ontwikkelde ik het Voedingswaarde-advies opmaat. Deze analyse helpt voedingsproducenten om het onderscheidend vermogen van hun producten inzichtelijk te maken en wordt aangevuld met een specialistisch advies over mogelijke verbeterkansen.

Imke Houben is Levensmiddelentechnoloog, eigenaar van FoodImpct en  consultant bij QM intelligence. Imke heeft 20 jaar ervaring in productontwikkeling en R&D.