Klantcases NGO's en overheid

Ervaringen van NGO- en overheidklanten met QM intelligence en haar diensten.

Onderzoek op maat: geaggregeerde voedingswaarden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wilde een actueel beeld van de gezondheid van een groot aantal voedselproducten. QM intelligence berekende van enkele duizenden producten onder meer de gemiddelde voedingswaarden van bijvoorbeeld zout, vet, suiker, koolhydraten en vetten. Deze informatie gebruikt de overheid voor het Nederlands Voedingsmiddelenbestand (NEVO) en de Herformuleringsmonitor.

Lees meer over Onderzoek op Maat


Productvergelijking

Voor een test van chocoladerepen wilde de Consumentenbond de gebruikelijke criteria -prijs, smaak- uitbreiden met duurzaamheid. Vanwege onze kennis van de cacaosector vroeg de Consumentenbond QM intelligence de sociale en milieu-aspecten van zestien chocoladeproducten te onderzoeken. Wij stelden de vragenlijsten op waarmee de producenten inzicht konden geven in hun duurzaamheidsbeleid. Op basis van de antwoorden en onze eigen expertise in de sector konden we een gedetailleerde beoordeling geven van de verschillen tussen elk van de zestien producten. Consumentenbond verwerkte de conclusies van ons rapport in zijn publicatie van september 2015.

Lees meer over Onderzoek op Maat


Levenscyclusanalyse (LCA)

Milieudefensie wilde beter inzicht hebben in de milieubelasting van soja als veevoer. Het was een uitdrukkelijke wens om hierbij de methodiek van levenscyclusanalyse (LCA) toe te passen; daarin worden alle soorten milieubelasting meegenomen die gerelateerd zijn aan een productieproces; vanaf de teelt in het land van herkomst tot en met de eindtoepassing.
Milieudefensie koos voor QM intelligence vanwege onze ruime ervaring met LCA's en onze specifieke kennis van de soja-sector. We onderzochten verschilllende scenario's voor import van soja, waarbij we ook keken naar het effect van de keuze voor Europese soja op de teelt van andere Europese gewassen zoals graan. Milieudefensie publiceerde ons rapport in september 2015.

Lees meer over Onderzoek op Maat


Productvergelijkingen

Natuur & Milieu publiceert regelmatig benchmarks van consumentenproducten. QM intelligence verzorgt in de jaren 2015-2017 het onderzoek achter deze productvergelijkingen. Hiervoor stelde we vragenlijsten op om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsbeleid van producenten, we onderzochten de herkomst van producten en al hun afzonderlijke ingrediënten en we onderzochten de milieu-impact van de productiemethodes - van akker tot winkelschap.


Onderzoek naar verbeter potentieel ongezonde producten

In 2019 gebruikte Hartstichting de data van Questionmark om, in hun samenwerking met grote voedselproducenten, met analyses over de productcategorieën bij te dragen aan het gezonder maken van producten - bijvoorbeeld door hoeveelheden zout tussen merken te vergelijken.


nierstichting logo.png

Onderzoek naar zout in vleesvervangers en vlees

In 2019 onderzocht Questionmark voor de Nierstichting de hoeveelheid zout in vleesvervangers en in bewerkte vleesproducten.


unicef logo.png

Onderzoek naar kindermarketing

In 2020 deed Questionmark voor Unicef Nederland onderzoek naar kindermarketing in supermarkten. Unicef heeft dit onderzoek in september 2020 uitgebracht.

 
‘Dat supermarkten en voedselproducenten via QM intelligence toegang krijgen tot de grootste productdatabase van Nederland is echt uniek.’
— Felix Faassen, Founder Simacan